Om inspiration

 

Lad dig inspirere af landskabet

For at skabe smukke landskabsbilleder, skal man først og fremmest føle sig inspireret. Inspirationen bør komme indefra dig selv, og afspejle hvorledes de pågældende omgivelser får dig til at føle. Det er på den måde, at du får et billedmæssigt resultat, som du kan stå inde for. Oliemaling, pensler og et lærred alene, skaber sjældent kunstværker i hånden på de fleste af os. Det er og bliver det kunstneriske talent, og din inspiration der gør forskellen.

Lad dig inspirere af landskabet 1

Hvis du har mulighed for det, så tag ud til dit bestemmelsessted for at rekognoscere stedet, før du planlægger og gennemfører din optagelse. Tag afsted og ankom i god tid. Se dig omkring, og mærk efter. Indånd duftene, læg mærke til scenariet foran dig, og slap af. De frø der engang skabte den vegetation du står og ser på, har været sået for hundredvis af år siden, og selve udformningen af bakker og dale skete formentligt under den sidste istid for 15.000 år siden. Smeltevandet har igennem andre tusindvis af år, brugt tid på at forme landskabet til det fantastiske syn du nu står midt i – og er en del af.

Står du på fremmed grund, for første og måske sidste gang, så bekæmp i første omgang den spirende utålmodighed for at “knipse” billedet, som du måtte føle i disse første minutter. Brug i stedet tiden på at fornemme detaljerne, som for eksempel stenene under dine støvler, såvel som de store mandshøje sten du måske kan se ude i vandet; deres bløde og runde former er blevet slebet af tidens tand igennem millioner af år, om og om igen. For at fotografere og fange stemningen i denne fænomenale skønhed, skal der bruges tid, og omhu. Det er ikke her at du skal skynde dig, men derimod nu du skal beundre skønheden, og tage den ind. Trykker du på udløserknappen vil det give dig et billede, jovist, men hvad der virkeligt betyder noget, er den forberedelse og omhu du lægger i optagelsen. Landskabsfotografering kræver koncentration, fordybelse og refleksion”. Det kan næppe understreges nok.

Jeg indrømmer gerne, at det sommetider kan være svært at blive inspireret i ens eget lokalområde. Græsset er jo altid grønnest på den anden side af hegnet. Bevares, jeg laver selv billeder alle mulige andre steder, end i mit eget lokalområde, men jeg er sikker på, at ved at overveje ovenstående, vil du indse vigtigheden af at værdsætte naturen i dit lokalområde. Jeg har fundet mine egne steder, som jeg tyer til, når tiden er knap. Steder, som det har taget lang tid at opnå fuld forståelse af, fordi det netop tager – lang tid. Og jeg arbejder hele tiden på at opnå kendskab til nye. Og med mellemrum finder jeg disse særlige steder, der inspirerer og lader mig lave billeder som jeg selv, og andre holder af.

Lad dig inspirere af landskabet 2

Jeg har overvejet hvilke hints, jeg kan videregive til den der måtte forsøge sig med landskabsfotografering. Nogle er generelle og af universel karakter, andre igen er situationsbestemte, men hvis det ikke skal blive uoverskueligt og lærebogsagtigt, må jeg koge det ned til nogle få velvalgte.

  1. Genbesøg lokationen. Hvis dette var det eneste tip jeg måtte give, skulle det være dette; gå tilbage til dit sted, og se på det igen. Kom der på forskellige tidspunkter af døgnet, og forskellige årstider. Når du er der igen, så tag dig tid, udforsk stedet og slap af. Find ud af hvad du kan lide ved det sted, og hvorfor. Prøv at finde ud af hvad det er der inspirerer dig, lige netop her på dette sted. Overvej hvad der er interessant for dig, og dine interessenter (købere, konkurrencedommere, beskuere etc.) Hvis lyset ikke arter sig sådan som du havde ønsket dig det, eller inspirationen ikke er tilstede, så fortsæt alligevel med at være tilstede, og se dig omkring lidt endnu, der er efter min erfaring stor chance for, at du vil finde hvad du kom for.
  2. Vær bevidst om perspektivet. Landskabsfotografi behøver ikke altid at være vidvinkeloptagelser, nogle af de bedste landskabsbilleder jeg har set, har været lavet med en 300 mm brændvidde.
  3. Lær af fotografer som du selv beundrer. Find ud af hvad der er ved deres fotografiske udtryk, eller teknik som du synes gør dem specielle, og interessante?
  4. Når du er afsted for at fotografere, så modstå den digitale tidsalders fristelse til at tage hundredvis af billeder. Næste gang du er ude på en optagelse, så koncentrer dig om at tage et eneste, men helt perfekt billede. Brug tid på at finde det, at komponere det, og ikke mindst at eksponere det. Brug al din tid på denne ene opgave.
  5. Se efter mønstre, former og teksturer. Forestil dig hvorledes det vil se ud under en ned- eller opadgående sol, eller med tunge regnskyer eller kridhvide skyer på en blå himmel, eller…
  6. Nyd tiden på stedet, og bliv der om nødvendigt indtil det magiske øjeblik, hvor lyset bliver perfekt, og skab så det billede. Fortæl en historie. Sørg for at dit resultat leverer en form for fortælling, eller skaber en følelse i betragteren.
  7. Vær lidenskabelig! Lidenskab kommer fra hjertet, og ved at føle lidenskab for din metier eller hobby, vil du høste frugterne før eller siden. Gå ud før solopgang, og bliv derude til solen går ned igen. Alt godt kommer til den der venter.
  8. Lær dig at afkode en vejrudsigt. Lån bøger om emnet. Når du først har forstået hvad der skaber en smuk himmel, og hvornår den vil være tilstede – er du kommet langt i bestræbelserne på, at skabe en god baggrund til landskabsfotografiet.
  9. Forsøg altid at fange lyset. Ligegyldigt hvad, så er det altid lyset der sætter stemningen.
  10. Husk, at der findes forskellige formater. Dit kamera er konstrueret til at fotografere i et bestemt format. Men der er andre formater, der er relevante under givne forhold eller omstændigheder. Kvadratisk format, portræt og panoramisk osv. Dit kamera er dit værktøj, og det er dig som fotograf der tager beslutningen.

Men, vigtigst af alt er at nyde det du laver, og ikke tage det alt for alvorligt. Når alt kommer til alt, er fotografi for de fleste af os en hobby og en adspredelse, og det sted vi samler vores energi. Inspirationen findes alle steder – det er bare op til dig at finde den.

Hvis denne artikel har inspireret dig nok til, at du ønsker at forsøge dig ud i landskabsfotografiets ædle kunst, så lad mig give dig følgende yderligere velmente råd; Pak dit udstyr aftenen i forvejen, tjek vejrudsigten, tidevandstabellen hvis du skal ud til kysten, og at dine batterier er opladet og klar til brug. Husk at dit kamera behøver et hukommelseskort, og at dit stativ ikke er noget værd, hvis du har glemt dit stativs kameraplade…

Hvis du vil vide mere om mine værktøjer til planlægning og mine pakkelister kan du gøre det ved at klikke her.

 Leave a Reply

(required)

(required)