Okulardækslet

 

Okulardæksel

Her vil jeg videregive en løsning på et et problem som opstod, da jeg investerede i en Sun sniper rem.

De af jer, der ligesom jeg, fotograferer med lange lukkertider – og har en sun sniper rem, eller for den sags skyld en lignende, vil vide at okulardækslet som før var monteret på den medfølgende originale kamerarem – der igen, altid var monteret på kameraet, ikke længere er at finde på den nye rem…

Den nye sun sniper rem har, udover en bedre komfort, også den egenskab, at den er let at på- og afmontere kameraet. Hvilket igen betyder, at den ikke altid er på kameraet. Så bare at montere dækslet på remmen igen, ville ikke løse problemet.

Hvis man ofte fotograferer med lange lukkertider, skal man være opmærksom på, at der ikke trænger “strølys” eller falsk lys om man vil, ind igennem okularet. Det er almindeligvis intet problem, eftersom man normalt holder hovedet op foran, når man kigger ind i søgeren for at tage et billede, og derved skygger så falsk lys ikke kommer ind. Samtidigt er der ved disse lejligheder, som regel tale om eksponeringer ved en brøkdel af et sekund, hvilket er med til at modvirke evt. falsk lys.

Men, når jeg skal lave langtidseksponeringer, har jeg mit kamera på stativ, og ved flere sekunders eksponeringstid, bruger jeg min fjernbetjening til at udløse med. Det betyder så også, at okularet er blottet, og at der kan komme lys ind i spejlhuset – og videre til censoren. Hvis det sker, vil selve lysmålingen blive forkert, for de af jer der har en form for eksponeringsautomatik koblet til – og de fotografer der eksponerer helt manuelt vil opleve at kontrasten i optagelsen blive dårligere.

For at forhindre dette, sætter man sit okulardæksel på. Men hvor er det henne? Det sad jo normalt på den gamle rem…

Okay, man kan bruge sin håndflade, og lade den skygge for okularet. Men når man har gjort det tilstrækkeligt mange gange, og er ved at blive træt af det, fordi okulardækslet ikke lige er til at finde, så må man finde på noget.

Jeg fandt på at hænge dækslet på kameraet, med en tråd, som jeg tog fra en ødelagt ID kort-holder vi bruger på jobbet. Men en anden slags kan også bruges.

Så nu har jeg altid:

  1. dækslet ved hånden, når jeg skal bruge det
  2. dækslet monteret, når jeg ikke bruger kameraet, for så kommer der ikke støv ind på glasset, som jeg skal grave ud med en vatpind. Har i bemærket hvor meget støv og fnuller der er i Jeres okular :)

PS: Hvis man undrer sig over om mit LCD display er slidt i kanten, så er svaret nej – det er bare en beskyttelsesfolie, som man kan købe til mobiltelefoner og selv klæbe på. Det virker fint, og giver ingen ulemper overhovedet – og folien passer på, at der ikke kommer ridser i displayet (Bonus tip)

Rigtig god arbejdslyst

 Leave a Reply

(required)

(required)