Gråkort

 

Et gråkort er et hjælpemiddel til lysmåling ved foto- og filmoptagelser. Omsat til gråtoner vil de fleste motiver reflektere 18% af det lys, der falder på dem. Gråkortet reflekterer tilsvarende 18%. Ved en lysmåling direkte på kortet, får man en korrekt eksponeringsangivelse også ved særlig lyse eller mørke motiver.

Et 18% gråkort er derudover ideelt til at måle hvidbalancen med.

Det er bedre at måle hvidbalancen med et gråkort, end at måle på et hvidt papir, og meget bedre end at stole på den automatiske indstilling, som kommer fra kameraet’s software.
Du kan lave det selv, og du behøver det ikke større end et kreditkort, så det er også “handy” og nemt at have med.

Åben dit billedbehandlingsprogram, find din farvepalette frem og indstil værdierne til:

Rød: 128
Grøn:128
Blå:128

Som herunder:

Print det ud, og klip det til – færdig.
Du kan også klæbe det på noget pap, så det bliver stivere, eller bare fylde så mange som muligt på en A4 side og klippe dem ud, opbevare dem i din fototaske – og tage en ny, når det behøves.

Når du skal lave en optagelse, vil du fremover sørge for, at det første billede er en optagelse af dit gråkort. Så kan du med et klik i din RAW konverter opnå en tilnærmelsesvis korrekt farvebalance. Det lyder enkelt, og det er det, når du først har prøvet det et par gange.

Kameraindstillinger

Herunder er et eksempel hvorledes du sætter en manuel hvidbalance op på et Canon EOS, men det er formodentligt det samme på alle canon DSLR.
Tjek for en sikkerheds skyld med din egen manual.

Rigtig god fornøjelse