Nov 162012
 

Juelsminde strand mod syd. Meget overskyet, og blæsende
Køb Juelsminde Jetty her 294_4009-1

Min bedre halvdel og jeg, havde begge haft nogle lange arbejdsdage, og vi trængte til at få hovederne blæst godt igennem. Og hvad kunne være bedre til det, end en lang gåtur langs med stranden.

Det regnede i Hedensted, men jeg kunne på vejrmeldingen se, at der ville være tørvejr i Juelsminde frem til kl.1700, så det var bare at komme afsted.

Som det ses, havde jeg det “tunge” kamera fremme en enkelt gang, da jeg ikke bare kunne gå forbi synet af den afpillede bro. Det måtte jeg have med mig hjem, og nu er det færdigredigeret og sat til salg.

Den sidste kilometer hen til bilen, blev tilbagelagt i mørke, som jo kommer overraskende hurtigt på denne årstid. Jeg kunne nemt have brugt min pandelampe, men den var for dybt væk i min rygsæk til at jeg ville rode med det. Havde vi skulle gå længere, havde jeg dog været nødt til at tage den på. Det var helt kulsort…

Vi fik det vi kom efter, og weekenden lå bare der og ventede forude.

Man har gjort mig opmærksom på, at det ville være interessant at få oplyst hvorledes jeg laver mine billeder, sådan rent teknisk. Jeg er ikke tilhænger af at skrive om alt det mumbo-jumbo, i sammenhæng med min blogtekst lige under billedet. Her vil jeg langt hellere fortælle om omstændighederne ved optagelsen, eller bare fortælle om den oplevelse der var forbundet med tilblivelsen af billedet. Skulle der være behov for at høre om teknikken, så skal du blot bede om det i en kommentar. Så skal jeg såmænd nok svare.

Tak fordi du læste med, og hav en rigtig god weekend.

Relaterede indlæg

  8 Responses to “Juelsminde Jetty”

 1. Det er et fantastisk smukt billede, jeg håber du får det solgt. Sødt billede af dig og konen, pandelampen må du huske at putte i lommen…;-D God weekend til jer

  • Tak Annemarie,
   Det er dejligt når man får at vide, at de billeder trods alt rører nogen – tak for det.
   Helt uden pis, det blev solgt første gang, bare 5 minutter efter at det var lagt op.
   Det var ganske vist min hustru der købte, men alligevel…

 2. Dejlige billeder -og tak fordi vi må se jer begge! Perspektivet og det sart rosa i billedet af havet er utroligt smukt! Jeg vil meget gerne høre om, hvordan du billedbehandler efter optagelsen – om du bruger fx Photoshop.
  Rigtig god weekend.

  • Mange tak Gitte,
   Jeg synes også selv at det perspektiv er ok, og det skyldes at jeg var heldig at kunne stå lidt højt, i forhold til selve broen. Det rosa skær, skal tilskrives sandbundens farve, som lige akkurat fornemmes på grund af det lave vand.

   Du vil gerne høre nærmere om billedbehandlingen. Godt så, læn dig tilbage – det her kommer til at tage lidt tid…

   Optagelsen

   Da jeg lavede billedet, brugte jeg et stativ, og et fullframe kamera påmonteret et objektiv, med en brændvidde på 17mm. Jeg skriver dette, fordi jeg mener at vide at du ikke har et fullframe kamera, men et crop kamera, og at du derfor ville skulle bruge en 10 mm brændvidde for at have nogenlunde samme perspektiv.
   Kameraet var sat på stativ, og der var en trådudløser monteret, da jeg eksponerede i 120 sekunder. Der blev brugt 2 filtre; det ene var et 3 stop neutralt filter for at få bølgerne lagt helt ned. Det andet filter var et neutralt 2 stops forløbsfilter, som fik himlen til at ligne det vi oplevede. Neutrale filtre er udelukkende beregnet på at tilbageholde lyset, og forkortes oftest “ND” som i Neutral Density.

   Billedbehandlingen

   Billedbehandling skal der til. Alene af den årsag, at jeg har valgt at mit kamera ikke skal lave nogen form for intern billedbehandling. Det laver jeg meget bedre selv.
   At mit kamera ikke laver nogen intern billedbehandling vil sige, at alle billedbehandlingsindstillinger i mit kamera er sat på 0 (nul) eller neutral. Min hustrus spejlreflekskamera derimod, har en hel række af automatiske billedbehandlingsindstillinger, og hun bruger dem aktivt. Om vinteren er det “snelandskab”, på stranden om sommeren, hedder det “badestrand”, og der er endnu flere, “Landskab, vivid colour, portræt osv.
   Jeg vil bestemme selv, og kører derfor ikke ad denne vej.

   Jeg er også fra den tid, hvor man stod i et mørkekammer for at fremkalde sine film, og sine papirbilleder. I dag er den process meget lettere og langt mere elegant end dengang.
   Alene det, at man ikke længere skal blande sine egne recepter i tørstof fra apoteket, for derefter at lave den rettet opløsning i vand, er efter min mening et kæmpe sundhedsmæssigt fremskridt. Men jeg savner nu lugten fra disse kemikalier :)

   Da jeg ikke er så dygtig til det digitale mørkekammer endnu, kan det godt tage tid. Så fra jeg starter på at sortere billeder fra en bestemt optagelse, til jeg har afsluttet redigering, beskrivelse, tagging og lagring af billedet på diverse drev, og hos diverse billedbureauer, er der nemt gået 3-4 timer. Hvis man dertil lægger selve optagelsen, som også gerne tager 3-4 timer, ja så er der faktisk tale om en hel arbejdsdag. Hvilket egentligt giver stof til eftertanke…

   Min billedbehandling foregår i flere forskellige software, men hovedsageligt i Lightroom og Photoshop. Lightroom, fordi jeg har indset hvor effektivt billederne kan beskrives, tagges og udvælges, gemmes og journaliseres. Det er vigtig af hensyn til at kunne finde dem, men også et krav når man sælger dem via bureauer. Jeg bruger Photoshop til al billedbehandling. Mest fordi jeg kender det bedre end Lightroom. Lightroom er iflg. flere fra mit fotonetværk, et perfekt værktøj til billedredigering, og mange bruger ikke andet. Jeg derimod, har brug for at kunne arbejde i lag, og det kan Lightroom ikke endnu.

   For dette billede gælder, at jeg har redigeret følgende i photoshop:
   Farvetemperaturen er korrigeret, så den passede med hvad jeg oplevede. Der er reduceret i farvekanalerne magenta, fordi mit ND filter har en farvefejl, og i den blå kanal fordi den dominerede i forhold til den grå. Jeg har bortretoucheret noget der lignede et cigaretskod, og som jeg ikke så, da jeg lavede billedet. Og jeg har reduceret den støj der fremkommer ved lav sensorfølsomhed kombineret med lang eksponeringstid. (100 ISO og 120 sek.) Der er indsat en meget subtil vignette, og gjort lidt for at gøre billedet en smule skarpere.

   Og det var egentligt det, sådan som jeg husker det.
   Hvis du har uddybende spørgsmål, så skriv igen.

   Med venlig hilsen,
   kim

   • Tusind tak, Kim, det var meget spændende at læse, hvad du skriver! Jeg kendte ikke udtrykket fullframe kamera, men nu har jeg researched på nettet og er blevet lidt klogere. Jeg bruger også selv Photoshop, som jeg lærte at kende, da jeg var webmaster i DR.

   • Jamen, det er jo herligt, og så tror da pokker at dine billeder altid er i orden :)

 3. Det er bare LÆKKERT !
  Jeg er vild med de sarte rosa farver der er i vandet, det giver billedet et helt andet liv og bryder med sort/hvid udtryk. Meget flot – det skal der nok være købere til.
  Også et dejligt billede af “de to bedre halvdele” :o)
  KH Anette

  • Hej Anette,
   Dejligt at du kan li’ det – tak.
   Det sorthvide udtryk, er et resultat af november måned. Billedet indeholder stort set kun himmel og hav, begge to grå som ind i h…….
   Men træet fra broen, der sine steder forekommer helt saftig rød, synes jeg – i samklang med alt det grå, bringer liv i billedet på en helt særlig måde, for ikke at nævne den sarte rosa fra sandbunden.

 Leave a Reply

(required)

(required)